جراحی لوزه
جراحی لوزه به طور کلی به دو صورت انجام می شود: برداشتن کامل لوزه ها، کوچک کردن لوزه ها، در بچه ها عموما لوزه ها بطور کامل برداشته می شوند و محل لوزه ها با بخیه های قابل جذب، بسته می شود. در این حال احتمال عود به صفر می رسد.
سایر روش ها شامل روش اولتراسوند، روش Coblation ،استفاده از کوتر و لیزر است. در اغلب این روش ها لوزه ها بطور کامل برداشته نمی شوند، لذا احتمال عود علایم وجود دارد. عوارض ،مشابه روش جراحی معمولی است ولی اغلب این روش ها گرانتر هستند.
مراقبت های بعد از عمل لوزه:
وجود سرما خوردگی احتمال عوارض بعد از عمل و عوارض بیهوشی را بیشتر می کند بنابراین هنگام بستری شدن مطمئن شوید که سرما خوردگی ندارید. شب قبل از عمل دوش بگیرید. از ساعت 12 نیمه شب چیزی نخورید و ننوشید. عمل تحت بیهوشی عمومی انجام می شود، لذا صبح روز عمل ، ناشتا در کلینیک یا بیمارستان حاضر شوید. عمل جراحی لوزه معمولاً حداکثر یک ساعت طول می کشد . بعد از برگشتن به بخش ، معمولاً شما یک شب در کلینیک یا بیمارستان بستری و تحت نظر هستید. بهترین وضعیت خوابیدن بعد از عمل لوزه، حالت طاقباز و در حالی است که سر کمی بالاتر (زاویه45درجه) باشد. وقتی کاملاً به هوش آمدید (چند ساعت بعد از عمل)می توانید از مایعات خنک شروع کنید . آب، آب میوه خنک، بستنی ساده در 24ساعت اول مناسبند. از روز دوم می توانید شیر، سوپ، آش، آب مرغ، آب گوشت، چای خنک شده، فرنی خنک و ماست میل کنید. خوردن مایعات داغ ممنوع می باشد. سپس از روز سوم، بعد از ویزیت پزشک ودر صورت اجازه او می توانید از برنج کاملاً نرم به همراه آب خورش یا کته ماست، هلیم، فرنی، میوه های نرم مثل هلو یا موز، نان یا کیک یا بیسکویت نرم شده در چای یا شیر، استفاده کنید.
پس از هفته اول رژیم غذایی شما عادی خواهد شد ولی از خوردن غذاهای زیر تا یک ماه پرهیز کنید:
غذاهای سفت و خشک مثل گوشت سفت، نان بربری یا سنگک برشته، نان سوخاری، ته دیگ، خورش فسنجان، چیپس، پفک، تنقلات، شکلات، گردو، ادویه جات تند، انجیر، کیوی، خربزه، انگور، پرتقال، غذاهای تند و ترش و فست فودها
هنگام خوردن غذاهای جامد لقمه ها را کوچک بردارید و آن را خوب بجوید. با عجله غذا نخورید.
پس از جراحی درد محل عمل، گلودرد و تغییر صدا طبیعی است و خودبخود بهبود خواهند یافت .
تنها عارضه جدی پس از عمل لوزه « خونریزی» می باشد که شما باید با مشاهده کوچکترین علایمی از خونریزی از دهان ،گلو یا بینی یا احساس طعم شوری یا خون در گلو ،به بیمارستان یا کلینیک محل عمل مراجعه نمایید و فوراً با پزشک خود تماس بگیرید. مراقب باشید که خطر خونریزی حتی گاهی تا 1 ماه بعد از عمل نیز وجود خواهد داشت. نکته مهم در برخورد با خونریزی ،رساندن سریع بیمار به بیمارستان و جلوگیری از کاهش شدید حجم خون و افت فشار خون با تجویز سرم و گاها تزریق خون است . خونریزی معمولا خودبخود برطرف میشود فقط باید از افت فشار خون جلوگیری کرد.
وجود غشای سفید رنگ روی محل برداشتن لوزه ها تا یک هفته بعد از عمل طبیعی است و نشانه عفونت نمی باشد.
درد محل عمل و درد گوش نیز کاملا طبیعی است و نشانه عفونت نمی باشد.خوردن مایعات خنک و قورت دادن آب دهان ( ونه تف کردن آن ) از سفت شدن عضلات حلق جلوگیری و به کاهش درد شما کمک می کند. بنابراین سعی کنید از همان روز اول حتی اگر درد دارید آب دهان را قورت دهید، مایعات خنک بنوشید و به آرامی صحبت کنید.
بعد از عمل ،سرفه شدید و عطسه شدید و صاف کردن گلو و فین کردن شدید ممکن است باعث خونریزی شود، لذا در صورت داشتن این علایم با پزشک خود مشورت کنید.
حمام کردن پس از روز سوم، با آب ولرم و به مدت کوتاه اشکالی ندارد. تا 10 روز بعد از عمل از انجام کارهای سنگین و زور زدن بپرهیزید.بهتر است فردی که تحت عمل جراحی لوزه قرار گرفته خصوصاً کودکان تا یکی دو هفته اول شب ها در اتاق تنها نباشند و حتماً همراه داشته باشند تا در صورت بروز خونریزی بتوانند همراه خود را خبر کنند.
بعد از عمل لوزه تا یک هفته از شربت آنتی بیوتیک(آموکسی سیلین) استفاده کنید. اگر درد دارید می توانیداز شربت یا شیاف استامینوفن استقاده کنید. بیماران مبتلا به آلرژی، داروهای ضد آلرژی را باید با نظر پزشک مدتی بعد از عمل، مجدداً شروع کنند.
ویزیت های بعد از عمل لوزه :
ویزیت اول طی 3روز اول بعد از عمل، ویزیت دوم حدوداً یک هفته تا 10 روز بعد از عمل، در صورت داشتن علایم آلرژی یک ماه بعد از عمل نیز ویزیت لازم است.
تآلیف: دکتر فیروزه ضیاء
«کپی برداری فقط با ذکر منبع مجاز است»