بررسی و درمان خروپف
خرویف به علت لرزیدن کام نرم و زبان کوچک در هنگام دم و بازدم ، زمانی که انسداد نسبی در مسیر جریان هوا وجود دارد، ایجاد می شود. در هنگام خواب عضلات مسیر هوایی شل می شوندو نمی توانند مسیر هوا را باز نگه دارند بنابراین عبور هوا از یک مسیر تنگ شده ایجاد سر و صدا می کند. محل انسداد اغلب در پشت دهان یا بینی است. هر وضعیتی که باعث شل شدن عضلات پشت حلق شود باعث نزدیک شدن اعضای انتهایی حلق و برخورد آنها به هم می شود. علل خروپف شامل:
1- مصرف سیگار و الکل
2- چاقی و رسوب چربی در بافت حلق
3- کوتاه بودن گردن
4- خوابیدن به پشت
5- خوابیدن روی متکای بیش از حد نرم و بزرگ
6- مصرف داروهای خواب آور یا آرام بخش و یا آنتی هیستامین ها
7- انسداد مجاری هوایی مثلاً به علت آسم یا انحراف بینی، پولیپ یا آلرژی بینی و سینوزیت یا باریک بودن سوراخ پشت بینی
8- فرم بد مجاری هوایی، بلندی کام نرم یا زبان کوچک یا برآمده بودن و بزرگ بودن بافت دیواره های دو طرف حلق یا ضعیف بودن عضلات زبان و گلو
9- تورم و بزرگی لوزه ها(بخصوص در کودکان)
10- کوچک بودن فک
20% افرادی که خروپف دارند دچار سندرم آپنه انسدادی هنگام خواب(OSAS) هستند یعنی به علت کاهش شدید اکسیژن خون، جریان تنفس به مدت 20ثانیه قطع می شود. آپنه خواب می تواند باعث عوارض قلبی و ریوی و فشار خون گردد.
خرویف زمانی نیاز به درمان دارد که آپنه های مکرر در خواب رخ دهد، و یا اگر خستگی در طول روز به علت کمبود اکسیژن وجود داشته باشد، یا اگر هنگام رانندگی یا فعالیت های جدی، به خواب رفتن ناگهانی وجود داشته باشد. کاهش تمرکز، فراموشی، سردرد، بدخلقی، افسردگی در طول روز نیز نیاز به اقدام درمانی دارد.همچنین اگر خروپف طولانی از نظر اجتماعی باعث تضعیف زوابط اجتماعی و خانوادگی و مختل شدن زندگی روزمره فرد به علت بهم خوردن الگو های خواب شود، نیاز به درمان دارد.
معاینه گوش و حلق و بینی و بررسی از نظر قلب و عروق و فشار خون ضروری است. جهت بررسی سندروم آپنه خواب (osas) باید مراجعه به « کلینیک خواب» صورت گیرد.
درمان بر اساس علت بیماری است. اگر انحراف تیغه بینی یا لوزه بزرگ وجود داشته باشدبا عمل جراحی قابل اصلاح است. بزرگی زبان کوچک و برآمده بودن بافت دیواره های حلق را می توان تا حدودی با دستگاه رادیو فرکانس که با امواج اولتراسوند انجام می شود یا با لیزر اصلاح (اولوپالاتوپلاستی) کرد ولی گاهاً پس از جراحی این مشکلات عود می کنند. ماسک فشار مثبت مداوم راه هوایی که هوا را با فشاروارد گلو می کند، کمک کننده است به شرطی که برای بیمار قابل تحمل باشد.
روش دیگر درمان استفاده از پروتز های دهانی است که حلق را هنگام خواب باز نگه می دارد .
دانشمندان اخیراً یک حس گر درست کرده اند که در زیر بالش فرد قرار می گیردو به محض ایجاد صدای خروپف، با باد کردن یک بالشتک که در زیر بالش تعبیه شده، بالش فرد را جابجا و وضعیت گردن او را اصلاح می کند تا خروپف قطع شود(این وسیله هنوز وارد بازار نشده). در حال حاضر بهترین، ارزان ترین و در دسترس ترین راه حل این مشکل، اصلاح سبک زندگی است:
توصیه هایی برای کسانی که خروپف شبانه دارند :
به فکر کم کردن وزن خود باشید، در هنگام خوابیدن بالش زیر سرتان نه زیاد بلند و نه زیاد کوتاه باشد(بالش حدود 10 سانتی متر مناسب است)، به پهلو بخوابید. می توانید به جیب پشت شیئی را وصل کنید تا اجازه ندهد شما رو به بالا بخوابید. مصرف خواب آورها و الکل را قطع کنید. سیگار کشیدن را کنار بگذارید. آلرژی و سینوزیت خود را درمان کنید. در اتاق از یک دستگاه بخور استفاده کنید. قبل از خواب شستشوی بینی انجام دهید. قبل از خواب غذاهای سنگین نخورید.
با ورزش کردن قدرت انقباض ماهیچه ها را افزایش دهید. ساعت خواب منظم داشته باشید.
تآلیف:دکتر فیروزه ضیاء
«کپی برداری فقط با ذکر منبع مجاز است»