سینوزیت و سردرد
سینوس ها حفرات توخالی اطراف بینی و داخل استخوان های صورت و جمجمه هستند که به حفره بینی راه دارند. وجود این حفره های توخالی باعث سبک شدن جمجمه میشود ، در ضربه های شدید سر به عنوان ضربه گیر عمل میکنند یعنی جلوی انتقال ضربه به مغز را میگیرند. همچنین باعث ایجاد رزونانس صدا در هنگام تکلم و بهتر شدن کیفیت صدای انسان میشوند.
درون سینوس ها از مخاط و مژک هایی پوشیده شده که ترشحات سینوس را از طریق سوراخ های خروجی سینوس وارد بینی می کنند. اگر به دلیل التهاب مثلاً در سرما خوردگی ها ،این سوراخ ها بسته شوند و حرکت مژک ها کم شود، ترشحات سینوس قادر به خارج شدن نیستند ودرون سینوس ها انباشته می شوند و باعث التهاب و عفونت داخل سینوس یا "سینوزیت "می شوند. التهاب سینوس ها اغلب همراه با تورم و التهاب مخاط بینی است که به آن "رینوسینوزیت " می گویند. علایم آن شامل احساس پری و سنگینی در صورت و بینی، گرفتگی بینی، عطسه و آبریزش بینی، سرفه ، بوی بد دهان، خلط پشت حلق و سردرد می باشد.
سردرد اغلب در سینوزیت "حاد "وجود دارد .این درد با پایین آوردن سر شدید تر می شود و ممکن است به پشت چشم ها،دندان ها یا گوش ها تیر بکشد. بر خلاف تصور عموم سردرد همیشه نشانه سینوزیت نیست . ممکن است فرد مبتلا به سینوزیت مزمن باشد ولی درد نداشته باشد، بلکه فقط علایم آبریزش و گرفتگی بینی و ترشحات پشت حلق داشته باشد.
سردرد و درد صورت اغلب در سینوزیت هایی که اخیراً ایجاد شده اند، یعنی در سینوزیت حاد ، که معمولاً در سرما خوردگی دیده می شود، وجود دارند .نکته جالب توجه این است که در بسیاری از موارد سردرد های میگرنی هم، با سینوزیت همراهی دارند یعنی با عود سینوزیت ،سردردهای میگرنی هم عود میکنند و شدیدتر میشوند.بنابراین بسیاری از سردردهایی که به اشتباه به سینوزیت تعبیر میشود سردرد سینوسی نیست بلکه عود حملات " میگرن" است.
عامل سینوزیت همیشه عفونت نیست ، بلکه بیشتر موارد سینوزیت مزمن یعنی سینوزیتی که بیشتر از یک ماه طول کشیده، به علت آلرژی ایجاد می شوند. گاهی هم "سینوزیت مزمن آلرژیک "با پولیپ بینی و سینوس ، همراه است.
برای پیشگیری و درمان سینوزیت، دوری کردن از مواد آلرژی زا و محرک مثل دود و گرد و غبار و گرده گیاهان ، قطع سیگار، و مرطوب کردن هوا اهمیت زیادی دارد. سیگار و خشکی هوا باعث کم شدن حرکت مژک ها و زیاد شدن ترشحات سینوس و تجمع آن می شود. مواد آلرژن هم باعث افزایش ترشحات بینی و سینوس می شود. مصرف مایعات فراوان و شستشوی مکرر بینی با محلول های مخصوص بینی کمک می کنند که ترشحات رقیق شوند و راحتتر تخلیه شوند. مصرف داروهای ضد آلرژی و ضد احتقان، قطره یا اسپری ضد احتقان بینی و مصرف آنتی بیوتیک هم اگر سینوزیت ، چرکی باشد، به درمان سینوزیت کمک می کند. اگر مصرف دارو در درمان سینوزیت مزمن موثر نباشد می توان با استفاده از آندوسکوپ مجرای خروجی سینوس را که بسته شده باز کرد، ترشحات و پولیپ ها را خارج کرد و داخل سینوس را شستشو داد. این کار معمولاً با "عمل جراحی آندوسکوپی سینوس "انجام می شود.
تآلیف: دکتر فیروزه ضیاء
«کپی برداری فقط با ذکر منبع مجاز است»