وزوز گوش در واقع صدای واقعی نیست بلکه امواج الکتریکی در مسیر عصب شنوایی است که به صورت غیر طبیعی در گوش به شکل صدا درک می شود. این صدا به شکل زنگ، همهمه، تیک تیک، سوت، وزش باد، آبشار، پروانه، جیرجیرک، یا احساس نبض در گوش شنیده یا احساس می شود. ممکن است شدت آن خفیف باشد یا به حدی شدید باشد که زندگی و خواب فرد را مختل نماید. وزوز گوش دو نوع است:ذهنی که فقط فرد خودش صدا را می شنود و عینی که اطرافیان و پزشک هم می توانند صدا را بشنوند. علت وزوز گوش ذهنی اغلب از گوش است و علت وزوز گوش عینی می تواند منشاء عروقی یا عضلانی داشته باشد.هر چه سن بالاتر رود ، وزوز گوش شایعتر میشود.

عواملی که ایجاد وزوز گوش میکنند شامل :

1-علل مربوط به سیستم شنوایی:

با افزایش سن یا مصرف داروها یا قرار گرفتن در معرض آسیب های صوتی(تیراندازی-کارخانجات-کار با دستگاه های موسیقی-آلودگی های صوتی به مدت طولانی) عصب گوش دچار آسیب می شود و ایجاد وزوز می کند. همچنین درگیری گوش میانی مثل عفونت و التهاب گوش میانی(اوتیت)، اتواسکلروز(سفتی استخوانچه های گوش میانی)، تومورهای گوش میانی و پارگی های پرده گوش و در موارد نادرتر مشکلات گوش خارجی مثل جرم گوش و اوتیت قارچی ،می توانند باعث وزوز گوش شوند. استفاده از سیگار و الکل و کافئین با آسیب به سلول های مویی شنوایی ایجاد وزوز گوش میکنند.

2- مشکلات خارج از سیستم شنوایی:

فشار خون بالا، کم خونی، تنگ شدن دیواره عروق گردن که اغلب "وزوز ضرباندار " ( احساس صدای نبض در گوش) ایجادمیکنند . آسپیرین، آنتی بیوتیک ها، داروهای ضد افسرگی و خواب آور ها ایجاد وزوز گوش به شکل صدای زنگ میکنند. مشکلات مفصل فک، دندان قروچه، بد جفت شدن دندان ها، انقباضات پی در پی عضلات کام نیز تولید صدا در گوش میکنند.

همچنین مشکلات عروق مغزی و گاهاً تومورهای مغزی خوش خیم و ضربه به سر می توانند ایجاد وزوز کنند.

کمبود برخی ویتامین ها و مواد معدنی و آهن و افزایش چربی خون و کمبود ید و پرکاری تیروئید هم می توانند از علت های آن باشند.

بررسی و درمان وزوز گوش:

 

 اگر در بررسی گوش، همه موارد  ( معاینه و تست شنوایی سنجی ) نرمال و طبیعی بود باید به دنبال علل غیر گوشی وزوز باشیم.

علل مهم یعنی مشکلات عروق مغزی و تومورهای مغزی، تنگی عروق گردن و فشار خون بالا، اغلب ایجاد وزوز گوش ضربانداری می کنند که "عینی " است یعنی بجز بیمار ، اطرافیان وی نیز صدا را میشنوند. پس اگر وزوز گوش ضربانداری دارید که دیگران هم آن را می شنوند گاهی لازم است بررسی های بیشتر مثل MRI  مغز برای شما انجام شود.

سایر علل نیاز به اقدام و بررسی ندارند و خطرناک نیستند. مثلاً افزایش جریان خون در وریدهای گردن در خانم ها که به آن "همهمه وریدی "می گویند، پدیده ای نرمال است و نیاز به درمان ندارد.

نکته قابل توجه این است که وزوزگوش  اغلب به خودی خود آسیب زننده نیست و تهدید کننده سلامتی شما نمی باشد.

مهم است که آرامش داشته باشید و به آن فکر نکنید. هرچه اضطراب و نگرانی بیشتری داشته باشید وزوز گوش شما شدید تر خواهد شد. خود را با فعالیت مورد علاقه تان مشغول کنید. از قرار گرفتن در معرض صداهای بلند پرهیز کنید. داروها یتان را چک کنید. سیگار نکشید. الکل و کافئین (قهوه، چای و نوشابه های گازدار) مصرف نکنید. فشارخونتان را کنترل کنید. سعی کنید به تدریج گوشتان را به این صدا عادت دهید. از استرس و خستگی و بیخوابی بپرهیزید. در مواقع که ناگزیرید در سر وصدا باشید از گوشی محافظ یا مافل کننده های صدا استفاده کنید. کارکردن و افزایش فعالیت اجتماعی و آرامش برای شما خوب است .قبل از خواب به موزیک ملایم  یا صداهای ضبط شده طبیعت مثل صدای دریا یا جریان رودخانه و .. گوش دهید یا با رادیو یا تلویزیون روشن بخوابید. صدای آب نما، هواکش، کولر یا استفاده از هدفون کمک می کنند تا صدای وزوز را کمتر احساس کنید. متاسفانه درمان «دارویی» قطعی برای وزوز وجود ندارد. گاهاً در برخی افراد آرامبخش هایی مثل آلپرازولام یا مصرف ویتامین ها و مکمل های معدنی و یا دارو های ضد پیری(جین سینگ) تاثیرات مثبتی در بهبود وزوز گوش داشته است.

طب سوزنی، بیوفیدبک ، ورزش و تقویت عضلات گردن نیز گاهاً کمک کننده بوده است .

اگر کاهش شنوایی هم بهمراه وزوز گوش دارید بهترین درمان استفاده از سمعک است زیرا سمعک با تقویت صداهای

خارجی، صداهای داخل گوش را ضعیف می کند.

تآلیف : دکتر فیروزه ضیاء

«کپی برداری فقط با ذکر منبع مجاز است»

گوگل مپ

اطلاعات تماس

  • آدرس مطب : رشت، چهارراه گلسار، نبش کوچه عسگری
    ساختمان بوسار، طبقه ششم ، واحد 12
  • شماره تماس مطب : 32110817 013
  • ایمیل مطب:
  • ارسال پیامک :100033110817  

  

Top